Scheiding en pensioen: wat valt onder de WVPS?

28 januari 2013

Als scheidingsbemiddelaar in o.a. Leiden, Noordwijk en de Bollenstreek regel ik verschillende zaken voor stellen die uit elkaar gaan. Ook dingen die vanzelfsprekend lijken maar bij een scheiding ineens ingewikkeld kunnen zijn, zoals pensioen en lijfrente. In de meeste gevallen is, naast de woning, het pensioen de grootste financiële component.

 

Ouderdomspensioen na scheiden

In de ‘Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding’ (WVPS) is vastgelegd dat partners wederzijds recht hebben op een deel van elkaars ouderdomspensioen. Deze wet is van toepassing op elke scheiding uit een huwelijk of geregistreerd partnerschap (behalve bij evt. afspraken in huwelijkse voorwaarden). De verevening rekent 50% van al het tijdens de huwelijkse periode opgebouwde ouderdomspensioen toe aan beide ex-partners.

Nabestaandenpensioen bij scheiding

De ex-partners hebben niet alleen recht op elkaars ouderdomspensioen maar ook op omzetting van een deel van het nabestaandenpensioen. Deze regeling is vastgelegd in de PensioenWet.

Pensioen en scheiding WVPS


Welke pensioenen vallen onder de WVPS?

De WVPS is van toepassing op het ouderdomspensioen dat valt onder de PensioenWet. Niet onder de WVPS vallen AOW, arbeidsongeschiktheidspensioen, VUTuitkeringen en lijfrenten.

Het deel van het pensioen dat u toekomt wordt automatisch uitbetaald. Wel moet u hiervoor uw scheiding binnen twee jaar bij uw pensioenuitvoerder melden.

Meer informatie?

Als scheidingsbemiddelaar help ik u ook graag met pensioenzaken na echtscheiding. Wilt u advies of meer informatie en bent u woonachtig in regio Leiden, Noordwijk of de Bollenstreek? Dan kunt u bij mij terecht voor goed en betrouwbaar advies en begeleiding. Voor meer informatie of een afspraak, vul het contactformulier in.

Laatst aangepast op dinsdag, 05 februari 2013 07:45

Regio

Hulp Bij Scheiden is actief in de regio:

  • Leiden / Leiderdorp / Voorschoten
  • Oegstgeest / Rijnsburg / Valkenburg
  • Alphen aan den Rijn / Boskoop
  • Rijnwoude / Zoeterwoude

De ScheidingsMakelaar

Hulp bij Scheiden is aangesloten bij de ScheidingsMakelaar

SMK logo 2018 website

 
Back to top