Hoge Raad spreekt: Toelage kindgebonden budget niet aftrekken van kinderalimentatie

09 oktober 2015

Toelage niet aftrekken van kinderalimentatie

Als een moeder een kindertoelage krijgt, zoals een kindgebonden budget, kan haar ex-man dat bedrag niet aftrekken van de kinderalimentatie die hij moet betalen. Hij moet blijven bijdragen aan de behoeftes van de kinderen die ze samen hebben. Dat is het gevolg van een uitspraak die de Hoge Raad vrijdag heeft gedaan. Dit kan gevolgen hebben voor echtscheidingen vanaf 1 januari 2013 waarbij de alimentatie is vastgesteld. De ouders moeten wel zelf actie ondernemen om de kinderalimentatie opnieuw te laten berekenen.

De verwarring is ontstaan doordat sinds jaar en dag de Trema normen worden gevolgd door advocaten en mediators voor het vaststellen van de kinder- en partneralimentatie, maar dit jaar o.a. het Gerechtshof Den Haag afweek van deze norm bij het vaststellen van de kinderalimentatie. De Hoge Raad stelt het Gerechtshof nu in het gelijk.   

De rechters moesten zich buigen over het kindgebonden budget en de 'alleenstaande ouderkop'. Dat geld van het Rijk is bedoeld om de verzorgende ouder - vaak de moeder - te helpen voor de kinderen te zorgen. De andere ouder - vaak de vader - zou dat bedrag dan niet hoeven te betalen. Maar dat is volgens de Hoge Raad niet de bedoeling van de wet geweest. Ouders moeten in de behoeften van hun kinderen voorzien, ook als het Rijk een handje helpt.

De Hoge Raad heeft nu beslist dat de toelagen voor kinderen meetellen bij het vermogen van de verzorgende ouder, vaak dus van de moeder. Op die manier speelt het geld wel een rol bij het uitrekenen van het bedrag dat elke ouder moet bijdragen aan de kinderen omdat haar draagkracht daarmee hoger wordt.

Wilt u de kinderalimentatie laten herberekenen neem dan contact op met 06-538 538 55 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Laatst aangepast op vrijdag, 09 oktober 2015 12:50

Regio

Hulp Bij Scheiden is actief in de regio:

  • Leiden / Leiderdorp / Voorschoten
  • Oegstgeest / Rijnsburg / Valkenburg
  • Alphen aan den Rijn / Boskoop
  • Rijnwoude / Zoeterwoude

De ScheidingsMakelaar

Hulp bij Scheiden is aangesloten bij de ScheidingsMakelaar

SMK logo 2018 website

 
Back to top