Welke vormen van scheiding zijn er?

18 februari 2013

Echtscheiding. Wanneer er wordt gesproken over het ontbinden van een relatie van twee mensen die in hetzelfde huis wonen, gebruikt men vaak dit woord. Maar eigenlijk wordt het zo een verzamelnaam voor situaties die op lang niet alle vlakken met elkaar te vergelijken zijn. Er zijn verschillende manieren van partnerschap mogelijk en daardoor ook verschillende soorten scheidingen. Welke vormen van scheiding zijn er?

 

Huwelijk en geregistreerd partnerschap

Het verschil tussen trouwen ‘in gemeenschap van goederen’ en ‘op huwelijkse voorwaarden’ is bij de meeste mensen bekend. Deze verschillen in huwelijksvormen hebben invloed op de verdeling van spullen bij scheiding. Hiervoor is ook het echtscheidingsconvenant.

Naast het huwelijk bestaat er ook het geregistreerd partnerschap (met of zonder (notariële) voorwaarden) en kan een stel een samenlevingsovereenkomst tekenen. Wat ook voorkomt is dat een stel gewoon samenwoont en er geen enkele vastgelegde afspraak is.  Dat kan bij scheiding lastig zijn.

Welke vormen van scheiding zijn er?

Scheiden uit geregistreerd partnerschap

Het geregistreerd partnerschap is vrijwel gelijk aan het huwelijk. Zonder partnerschapsvoorwaarden behoort alles tot de gemeenschap van goederen. Een ontbinding hiervan kan echter zónder tussenkomst van een rechter, tenzij er minderjarige kinderen uit de relatie zijn (<18). Bij alle vormen van scheiding is in geval van kinderen een ouderschapsplan verplicht.

Hulp bij scheiden

Hoe uw scheiding in zijn werk gaat, hangt dus af van de samenlevingsvorm. Wilt u meer of uitgebreider informatie en woont u in regio Leiden, Noordwijk of de Bollenstreek? Dan kunt u bij mij terecht voor goed en betrouwbaar advies en begeleiding. Voor meer informatie of een afspraak, vul het contactformulier in.

 

Laatst aangepast op donderdag, 07 maart 2013 14:47

Regio

Hulp Bij Scheiden is actief in de regio:

  • Leiden / Leiderdorp / Voorschoten
  • Oegstgeest / Rijnsburg / Valkenburg
  • Alphen aan den Rijn / Boskoop
  • Rijnwoude / Zoeterwoude

De ScheidingsMakelaar

Hulp bij Scheiden is aangesloten bij de ScheidingsMakelaar

SMK logo 2018 website

 
Back to top