Nieuwe normen kinderalimentatie gaan in op 1 april 2013

19 maart 2013

Nieuwe normen berekening kinderalimentatie 2013 gaan in op 1 april a.s.

 

Aanleiding voor de wijziging van de normen voor kinderalimentatie is veranderde regelgeving en de wens tot vereenvoudiging van de rekenmethode. 

Kindgebonden budget

De eerste verandering is dat het kindgebonden budget met ingang van 1 januari 2013 in mindering wordt gebracht op het aandeel dat ouders in de behoefte van een kind moeten bijdragen. Het kindgebonden budget is een inkomensafhankelijke bijdrage van de overheid in de kosten voor kinderen. Door deze bijdrage mee te rekenen, kan de behoefte aan een bijdrage lager worden. 

Zorgkorting

Er wordt een zorgkorting ingevoerd. Deze komt in plaats van de omgangskosten van € 5 per dag die tot nu toe nu in de aanbeveling zijn opgenomen. De zorgkorting is onder meer afhankelijk van de hoogte van de behoefte, en sluit daardoor meer aan op het niveau van welstand waar een kind aan gewend is. Of recht bestaat op de zorgkorting is mede afhankelijk van de draagkracht. Is er onvoldoende draagkracht dan is er in principe geen sprake van zorgkorting.

Draagkracht

Sommige zaken in de berekening van de kinderalimentatie blijven hetzelfde. De draagkracht van iedere ouder na de scheiding blijft bepalend voor de vast te stellen bijdrage. Die draagkracht wordt nog steeds per persoon vastgesteld. De financiële behoefte van het kind wordt ook in de nieuwe richtlijn grotendeels vastgesteld op het netto inkomen van de ouders en de budgettabellen van het NIBUD.

Woonlasten

Nadat het besteedbaar inkomen berekend is wordt het draagkrachtloze inkomen berekend, en dat is het deel wat iemand voor zichzelf nodig heeft voordat er draagkracht is om (kinder)alimentatie te betalen. De woonlasten werden tot nu toe meegenomen mits in redelijke verhouding tot het inkomen. Nieuw is dat er een forfaitaire woonlast wordt bepaald bij de berekening van de kinderalimentatie en deze is 30% van het besteedbaar inkomen. Het maakt niet meer uit of iemand samenwoont waarbij de woonlasten in principe werden gedeeld. Bij de berekening van partneralimentatie wordt gewoon de oude methode gehanteerd en worden de daadwerkelijke woonlasten meegenomen. 

Ervaring 

Inmiddels heb ik een aantal berekeningen gemaakt en vooral omdat er een andere methodiek wordt gehanteerd bij het berekenen van de kinder- en partneralimentatie, kan ik niet zeggen dat het nu veel eenvoudiger is geworden. Het is wel duidelijk dat de kinderalimentatie in de meeste gevallen lager is met de nieuwe methode dan met de vorige. Vooral de zorgkorting draagt hier m.i. aan bij.

Wilt u een berekening bestellen volgens de nieuwe methode ga dan naar: www.alimentatierapport.nl

Als u zich goed wilt verdiepen in de methodiek volg dan de on-line cursus door HIER te klikken.

 

Een scheiding is een ingewikkelde situatie waarbij u best wat hulp kunt gebruiken. Als scheidingsbemiddelaar heb ik veel ervaring met zaken tijdens een scheiding maar ook met de nasleep ervan.

Woont u in de regio: Leiden, Leiderdorp, Voorschoten, Oegstgeest, Zoeterwoude Rijndijk, Koudekerk aan den Rijn, Voorhout, Noordwijk, Rijnsburg, Katwijk, Rijpwetering, Roelofarendsveen en de Bollenstreek dan bent u van harte welkom.

 

Wilt u meer informatie vul dan het contactformulier in of bel mij op 06-538 538 55

Kantooradres: Hoofdstraat 1-D

2351 AA  Leiderdorp

 

Voor een routebeschrijving klik Hier  

 

Laatst aangepast op donderdag, 21 maart 2013 22:21

Regio

Hulp Bij Scheiden is actief in de regio:

  • Leiden / Leiderdorp / Voorschoten
  • Oegstgeest / Rijnsburg / Valkenburg
  • Alphen aan den Rijn / Boskoop
  • Rijnwoude / Zoeterwoude

De ScheidingsMakelaar

Hulp bij Scheiden is aangesloten bij de ScheidingsMakelaar

SMK logo 2018 website

 
Back to top