Kinderen gaan na scheiding ouders sneller samenwonen

20 juni 2013

De invloed van scheiden op kinderen is vaak onderwerp van discussie, vaak met als inzet de negatieve invloed op het aangaan van relaties op latere leeftijd. Opvallend lijken daarom de cijfers die het CBS een paar weken geleden publiceerde (onder andere in Trouw en Telegraaf stond een artikel hierover).

 

Scheidingskinderen gaan eerder samenwonen

Uit die cijfers blijkt namelijk dat kinderen van gescheiden ouders gemiddeld juist eerder gaan samenwonen dan leeftijdsgenoten uit ‘ongebroken’ gezinnen. Scheidingsonderzoeker Ed Spruijt (zie ook eerdere blog) geeft commentaar: er zijn natuurlijk kinderen die de huwelijksboot juist afhouden maar aan de andere kant zijn er dus ook juist kinderen die eerder gaan samenwonen omdat ze het warme nest zoeken dat ze thuis misten zoeken. Dit geldt vooral voor vrouwen.

Samenwonen maar niet trouwen

Voordat de conclusie valt moet wel worden aangetekend dat kinderen uit gescheiden gezinnen eerder uit huis gaan; daarmee staan ze dus ook eerder voor de keuze om te gaan samenwonen. Ook moeten deze cijfers naast andere statistieken gehouden worden: deze jongeren gaan samenwonen maar trouwen vaak niet. En terwijl het aantal echtscheidingen al jaren ongeveer gelijk is, neemt het aantal stellen dat uit elkaar gaat na samenwonen juist toe.

Leeftijd waarop de verschillende groepen gaan samenwonen. Bron: CBS

 

Scheiden uit huwelijk of geregistreerd partnerschap

Zoekt u hulp bij uw scheiding en woont u in regio Leiden, Noordwijk of de Bollenstreek? Neem dan gerust contact met mij op via het contactformulier.

 

Corné Versluis: ScheidingsMakelaar voor de regio Leiden, Leiderdorp, Noordwijk, Oegstgeest, Voorschoten, Rijnsburg, Warmond, Hoofddorp en Nieuw Vennep.

Laatst aangepast op donderdag, 20 juni 2013 10:59

Regio

Hulp Bij Scheiden is actief in de regio:

  • Leiden / Leiderdorp / Voorschoten
  • Oegstgeest / Rijnsburg / Valkenburg
  • Alphen aan den Rijn / Boskoop
  • Rijnwoude / Zoeterwoude

De ScheidingsMakelaar

Hulp bij Scheiden is aangesloten bij de ScheidingsMakelaar

SMK logo 2018 website

 
Back to top