Werkwijze

Als jullie beiden echt de intentie hebben er samen uit te komen dan lukt dat vrijwel altijd. Hoe?

Kennismakingsgesprek

Het kennismakingsgesprek, wat kosteloos is, begint met "de scheidingsmelding", is het voor beiden duidelijk dat je gaat scheiden, en ben je er klaar voor samen het gesprek aan te gaan hoe je de zaken wilt regelen?. Ken je elkaars zorgen, en zo niet, ben je bereidt daarnaar te luisteren en daar rekening mee te houden? De antwoorden op deze vragen zijn het vertrekpunt van een scheiding in goed overleg.

Vervolgens bekijken we samen wat jullie aan ondersteuning nodig hebben om uiteindelijk tot een convenant te komen waar jullie beiden achter staan. Ook geef ik een prijsindicatie wat de totale kosten zullen zijn van mijn begeleiding en de juridische kosten.

Intakegesprek
Als we met elkaar in zee gaan, vraag ik jullie om voor het tweede gesprek al jullie – financiële - gegevens mee te nemen. Tijdens die bijeenkomst leggen we die vast in een systeem. Alle relevante onderwerpen komen hierbij aan de orde. Zoals: hoe willen jullie de zorg voor de kinderen gaan verdelen, wel of geen co-ouderschap?, koopt de één de ander uit of moet de woning verkocht worden, wat betekent het verevenen van de pensioenen, etcetera. Vervolgens ga ik een alimentatieberekening maken volgens Trema-normen (de officiële normen van de Nederlandse rechters).

Vermogensverdeling en alimentatievoorstel
Meestal bespreek ik in het derde gesprek het alimentatievoorstel en de vermogensverdeling met jullie en lopen we alle onderwerpen nogmaals door. Soms kan ik na dit derde gesprek al een convenant voor jullie opstellen. Lukt dat nog niet dan maken we een vervolgafspraak totdat jullie overal overeenstemming over hebben bereikt.   

Het convenant en de rechter
Een advocaat waar ik mee samenwerk, dient het convenant en eventuele ouderschapsplan bij de rechtbank in. Zo’n vier weken later volgt de uitspraak – beschikking – van de rechter. Jullie ontvangen dan een akte van berusting en de advocaat zorgt ervoor dat de scheiding wordt ingeschreven in het huwelijksregister van de gemeente waar jullie getrouwd zijn of het geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. De datum van inschrijving is de officiële scheidingsdatum. Samenwoners ondertekenen het convenant ook maar dat gaat niet naar de rechtbank: wel kunnen jullie het ouderschapsplan met onder andere de afspraken over kinderalimentatie door de rechtbank laten bekrachtigen.

Regio

Hulp Bij Scheiden is actief in de regio:

  • Leiden / Leiderdorp / Voorschoten
  • Oegstgeest / Rijnsburg / Valkenburg
  • Alphen aan den Rijn / Boskoop
  • Rijnwoude / Zoeterwoude

De ScheidingsMakelaar

Hulp bij Scheiden is aangesloten bij de ScheidingsMakelaar

SMK logo 2018 website

 
Back to top